2023 – RETRO VINOBRANÍ + Zámecký košt vín a burčáků – reportáž

V sobotu 16. září 2023 se v areálu našeho vinařství CHÂTEAU VALTICE nashromáždilo okolo 80 RETRO brigádníků, oděných v oblečcích z 50. - 60. let, aby poměřili své sběračské síly a rychlost v letošním Mistrovství ve sběru hroznů.

Zatímco se naši pracanti po ránu osvěžili burčákem, pan ředitel Šťastný zahájil akci svým úvodním proslovem a poté už hurá na vlečky a vzhůru do naší vinice u Kolonády Reistny - Knížecí vyhlídky. Po příjezdu brigádníci nafasovali kýble a nůžky a šli se rozcvičit ve sbírání na prvních pár řádků vinice.

Po patřičném rozesbírání proběhla také soutěž O největší plíce, které se účastnili jak muži, tak i ženy. První kolo této zábavné soutěže spočívá v kompletním natažení dvoulitrového koštýře vodou, komu se to podaří - postupuje do dalšího kola kde již jde o to, kdo celý koštýř nejrychleji natáhne. U kategorie žen šlo o to natáhnout do koštýře co nejvíce vody. (Kompletní výsledky této soutěže níže ↓)

Následně nastal velitelský čas na moravskou svačinku v podobě chleba se škvarkovou pomazánkou a samozřejmě čerstvého burčáku.

Po jedenácté hodině dopolední se již 4 utvořené týmy seřadily na startovní lince před řádky vinice s Rulandským bílým, kde posléze pan ředitel výstřelem odstartoval Mistrovství ve sběru. Retro brigádníci se horlivě rozeběhli do vinohradu, nasadili pekelné tempo a míra soutěživosti mezi nimi by se dala krájet.

Vítězný tým oranžové barvy s názvem „Svatovavřinecké“ nasbíral za 20 min. 787 kg hroznů. Celkem všechny týmy nasbíraly za 20 min. 2656 kg hroznů! (Kompletní výsledky níže ↓)

Za tento fantastický pracovní výkon jsme naše brigádníky odměnili čerstvě uvařeným gulášem.

Celé Mistrovství ve sběru natáčela také TV Nova pro exkluzivní reportáž v pořadu Víkend. Pokud používáte VOYO, můžete si přehrát celý díl ZDE»

Odpolední program zahrnoval prohlídku našeho vinařství, během které se chutnalo hned několik meziproduktů výroby – jak mošt, burčák, tak i mladé víno.

Provedli jsme návštěvníky jednotlivými fázemi výroby, ukázali jim také naši nejnovější katedrálu vín a zodpověděli zvídavé dotazy.

Poté jsme se přesunuli do Zámeckého sklepa, kde proběhlo vyhlášení vítězných týmů dopoledního Mistrovství ve sběru a také výherců soutěže O největší plíce.

 

SOUTĚŽ O NEJVĚTŠÍ PLÍCE


MUŽI                                                  ŽENY

MISTROVSTVÍ VE SBĚRU


1. místo - pan Vilimec

2. místo - pan Andrys

3. místo - pan Hofman

9,41 s

11,14 s

15,28 s

1. místo - paní Koňaříková A.

2. místo - paní Kubalová

3. místo - paní Koňaříková R.

1l+

1 l

800 ml

1. místo – tým oranžových - Svatovařinecké

2. místo – tým zelených - Veltlínské zelené

3. místo – tým fialových - Muškát moravský

787 kg

713 kg

659 kg

Účastníkům na vítězných postech byly předány čestné medaile. Vítězný tým sběru rovněž obdržel lahve Ryzlinku vlašského – pozdního sběru z ročníku 2021 se speciálními etiketami Mistři republiky ve sběru hroznů. S prázdnou neodcházel ani čtvrtý tým, který získal cenu útěchy v podobě minilahviček.

Po vyhlášení následovala řízená degustace, kterou ve sklepních prostorách Zámeckého sklepa provedl technolog Jaroslav Matocha.

Ve volné degustaci jste si mohli vychutnat 24 vzorků vín, sestavených z naší produkce a od Vinařství Kovacs. Nechyběl také raut, který nabízel dobroty k zakousnutí.

Věříme, že jste si s námi celou akci užili a těšíme se na Vás opět v roce 2024 na dalším RETRO VINOBRANÍ a Zámeckém koštu!

Pokud byste měli k akcím nějaké připomínky, nápady nebo přání, tak neváhejte a napište nám je na adresu spvv@vsvaltice.cz.

Všem Vám srdečně děkujeme za účast!

Tým vinařství CHÂTEAU VALTICE

Foto: Vašek Vrba

RETRO VINOBRANÍ

ZÁMECKÝ KOŠT VÍN

×