Barva Růžové víno

Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). V České republice se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Rulandské modré.

Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Obliba růžových vín stále stoupá. Růžová vína jsou velmi zajímavým nápojem nejen pro jarní a letní sezonu. Jsou skvěle pitelná, lákají širokou škálou růžových barev a přitom jsou domácím produktem, který je v posledních letech více vyhledávaný tuzemskými spotřebiteli.

Růžová vína pijte vychlazená na 8-10 stupňů, můžete z nich také vykouzlit svěží letní koktejly.

×