Odrůda Rulandské bílé

Rulandské bílé / Pinot blanc

Středně raná odrůda
Původ: Francie, pupenová mutace v rámci skupiny odrůd „Pinot“.

Odrůda se pěstuje v Alsasku ve Francii již od 14. století. Nyní je tam vysázena na více než 20 % veškeré plochy vinic. Celá skupina burgundských odrůd zřejmě pochází z Burgundska a je rozšířena po celém světě asi na 17 tis. ha. Paradoxní je český název „Rulandské“, který vychází z označení ‘Burgundského šedého’ v Německu, kde se o jeho rozšíření zasloužil Johann Seger Ruland ze Speyeru. Ale žádná souvislost neexistuje k označení ostatních burgundských odrůd jménem tohoto obchodníka. Český název „Rulandské“ pro celou skupinu burgundských odrůd se tak stal světovou raritou. Ve Státní odrůdové knize byla zapsána pod názvem „Burgundské bílé“ od roku 1941 do roku 1993, od roku 1993 s názvem „Rulandské bílé“. Název „Burgundské“ se musel změnit na základě rozhodnutí soudu v Haagu vycházejícího z mezinárodní Lisabonské dohody na ochranu označení původu a tehdejšího nesouhlasu vinařské veřejnosti s daleko vhodnějším názvem „Pinot blanc“, tak jak je odrůda známá v celém světě. Na území dnešní České republiky zaujímala před pětasedmdesáti lety tato odrůda 2 % plochy vinic, dnes 4,7 % s tendencí mírného snižování tohoto podílu v důsledku vysoké konkurence odrůdy ‘Chardonnay’. Nadprůměrně je tato odrůda zastoupena ve vinařské podoblasti slovácké a litoměřické.
Hrozen je středně velký, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Sklizňová zralost začíná v druhé polovině září. Výnos je střední až vysoký,  cukernatost vyšší, v dobrých ročnících tato odrůda poskytuje surovinu k produkci vína v jakosti výběru z hroznů.

Víno poskytuje plné, extraktivní s vyššími kyselinami. Voní po vlašském ořechu, lipovém květu, hruškách nebo medu. Zráním nabývá na kvalitě. Při respektování požadavků na chráněné a slunné polohy a vhodné půdy dává kvalitní surovinu pro výrobu vín přívlastkem.

×