2012 – S vínem pěšky i na kole + Zámecký košt vín – reportáž

V sobotu 16.6.2012 se konalo již tradiční letní chutnání členů Spolku přátel valtických vín. Počasí se, dle zvyku, velmi vydařilo, bylo příjemně teplo a pofukoval mírný větřík.

Na startu u Zámeckého sklepa se sešlo rekordní množství cyklistů,  a to 163. Trasa letos nebyla dlouhá, měřila příjemných 20 km. První zastávka byl v zámeckém parku u tzv. Žabího sklepa, kde jsme ochutnali  tak trochu strašidelný, ale přesto výborný Dornfelder s etiketou zobrazující Draculu, půlnoční sběr r. 2009. Odtud jsme se vydali na další zastávku mezi naše vinohrady, kde jsme ochutnali další červené víno, a to Regent, moravské zemské víno. Třetí zastávka byla na hranicích s Rakouskem, přes které vedla většina letošní cyklotrasy. Stáli jsme na vyhlídce, odkud jsme viděli nejbližší rakouské vesničky jako na dlani, popíjeli jsme při tom vychlazený Ryzlink vlašský pozdní sběr r. 2010 a posvačili výborné tvarohové koláčky. Na území Rakouska jsme měli ještě jednu zastávku, a to v kopci nad Schrattenbergem kousek od Knížecí vyhlídky (kde jsme na podzim sbírali hrozny). Zde jsme ochutnali nádherný Muškát moravský pozdní sběr r. 2010.

Pak jsme překročili hranice do České republiky, směrem na Reistnu, kde byla poslední zastávka. K ochutnání zde byly naše nové tři Gracie, bílá, rosé a červená. Proběhla zde také tradiční cyklosoutěž „Kdo nejrychleji dosáhne vrcholu“, které se zúčastnilo zatím největší množství závodníků, a hlavně skoro polovina z nich byly ženy. Cyklovýlet i soutěž dopadly na výbornou, tentokrát nebyla prolita ani kapka krve.

Odpolední část začala ve Španělské konírně v 17.30 hod. Čekal nás tady velmi osvěžující welcome drink v podobě růžového sektu s kuličkou melounu, jmenování prezidenta Spolku na rok 2012/2013, kterým se stal p. Karel Bárta, předání ceny vítězům cyklosoutěže, řízená degustace, bohatý raut a volná degustace. Celkem jsme degustovali 18 vzorků vína.

Celá sobotní akce se dle Vašich ohlasů velmi vydařila a už se na Vás těšíme na podzimní akci spojené s brigádou ve vinici v sobotu 22.9.2012.

Pokud byste měli k akcím nějaké připomínky, nápady nebo přání, tak neváhejte a napište nám je na adresu spvv@vsvaltice.cz

Na závěr ještě jedna dobře míněná rada, pokud jste se již rozhodli účastnit se podzimní akce, zajistěte si prosím ubytování co nejdříve.

S vínem na kole

Zámecký košt vín

×