2022 – RETRO VINOBRANÍ + Zámecký košt vín a burčáků – reportáž

V sobotu 17. září 2022 přijelo do Valtic okolo 100 RETRO brigádníků, oděných v oblečcích z 50. - 60. let, aby poměřili své sběračské síly a rychlost v letošním Mistrovství ve sběru hroznů.

Zatímco se naši pracanti po ránu osvěžili burčákem, proběhlo zahájení úvodním proslovem pana ředitele a poté už hurá na vlečky a vzhůru do naší vinice u Kolonády Reistny - Knížecí vyhlídky. Zde si naši brigádníci nafasovali kýble a nůžky a nejprve zkušebně posbírali prvních pár řádků vinice.

Po patřičném sběrovém rozehřátí nastal čas na moravskou svačinku v podobě chleba se škvarkovou pomazánkou a samozřejmě burčáku.

Čtyři utvořené týmy se po desáté hodině seřadily na startovní lince před řádky vinice s Rulandským bílým a vyčkali výstřelu, kterým bylo Mistovství ve sběru odstartováno.

Všichni členové týmů nasadili pekelné tempo a míra soutěživosti mezi nimi by se dala krájet.

Vítězem se stal tým růžové barvy s názvem „Veltlín“, který nasbíral za 25 min. 1024 kg hroznů. Všechny týmy celkem nasbíraly za 25 min. 3 923 kg hroznů! (Kompletní výsledky níže ↓)

Odměnou za tento skvělý pracovní výkon byl pro naše pracanty čerstvě uvařený guláš.

Odpolední program zahrnoval prohlídku našeho vinařství, během které se chutnalo hned několik meziproduktů výroby – jak mošt, burčák, tak i mladé víno.

Provedli jsme návštěvníky jednotlivými fázemi výroby, ukázali jim také naši nejnovější halu ve výstavbě a zodpověděli zvídavé dotazy.

Poté jsme se přesunuli do Zámeckého sklepa, kde proběhlo vyhlášení vítězných týmů dopoledního Mistrovství ve sběru.

MISTROVSTVÍ VE SBĚRU


1. místo – tým růžových - Veltlín

2. místo – tým žlutých - Tramín

3. místo – tým bílých - Frankovka

1024 kg

990 kg

980 kg

Účastníkům na vítězných postech byly předány čestné medaile.

Vítězný tým sběru rovněž obdržel lahve Ryzlinku vlašského – pozdního sběru z ročníku 2020 se speciálními etiketami Mistři republiky ve sběru hroznů.

Poté následovala řízená degustace, kterou ve sklepních prostorách Zámeckého sklepa provedl technolog Jaroslav Matocha.

Ve volné degustaci jste si mohli vychutnat 24 vzorků vín, sestavených z naší produkce a od Vinařství Kovacs. Nechyběl také raut, který nabízel dobroty k zakousnutí.

Věříme, že jste si s námi celou akci užili a těšíme se na Vás opět v roce 2023 na 17. ročníku dalšího RETRO VINOBRANÍ a Zámeckém koštu!

Pokud byste měli k akcím nějaké připomínky, nápady nebo přání, tak neváhejte a napište nám je na adresu spvv@vsvaltice.cz.

Všem Vám srdečně děkujeme za účast!

Tým vinařství CHÂTEAU VALTICE

Foto: Vašek Vrba

RETRO VINOBRANÍ

ZÁMECKÝ KOŠT VÍN A BURČÁKU

×