2016 – RETRO VINOBRANÍ + Zámecký košt vín a burčáků – reportáž

V sobotu 24. září ráno ožil areál vinařství CHÂTEAU VALTICE hlaholem 150 RETRO brigádníků, oděných v oblečcích z 50. - 60. let s dobovými prapory, kteří se zde sešli za účelem účasti na již desátém ročníku Mistrovství ve sběru hroznů.

Povzbuzeni vtipným proslovem pana ředitele - šohaje - Davida Šťastného a posilněni čerstvým burčákem nafasovali nůžky, kýble a hurá do vinohradu sbírat! Traktory s vlečkami, postupně dopravily nadšené brigádníky na Knížecí vyhlídku - jednu z našich nejlepších viničních tratí ve Valticích, kde se všichni účastníci nejprve rozcvičili a nováčci se zaučili. Nastal velitelský čas na moravskou svačinku. Škvarková pomazánka, čerstvý chleba a burčák, na tu se někteří brigádníci těšili celý rok! Špičkové počasí, pohoda, plná břicha a vodorovná poloha zapříčinily, že někteří zlenivěli, a tak jsme mnohé museli z vyhřátých trávníků vyhánět do akce.

Po občerstvení je totiž na řadě napínavá soutěž o největší plíce, tzn. kdo natáhne plný koštýř o objemu 2 litry. Vzhledem k tomu, že se toto povedlo hned několika soutěžícím, bylo vyhlášeno i druhé kolo, kdy se již měřilo na čas. Pro velký zájem se již několikátý ročník soutěží zvlášť v ženské a zvlášť v mužské kategorii. (Kompletní výsledky níže ↓)

Mezi půl jedenáctou a jedenáctou odstartoval náš pan ředitel šohaj výstřelem Mistrovství ve sběru hroznů, a tak 6 týmů po 25 lidech nadšeně vyběhlo ze startovní linky do řádků vinohradu. Sbírala se odrůda Rulandské bílé a tempo brigádníků bylo skutečně pekelné, jakožto míra soutěživosti mezi tými byla nastavena opravdu vysoko.

Vítězný tým zelené barvy s názvem „Veltlínské zelené“ nasbíral za 15 min. 736 kg hroznů. Celkem týmy nasbíraly za 15 min. neuvěřitelných 3715 kg hroznů! (Kompletní výsledky níže ↓)

Odpoledne jsme se sešli v počtu okolo 220 lidí v areálu firmy a na uvítanou se rozléval welcome drink v podobě Merlotu rosé z řady Gracie. Poté následovala prohlídka vinařství, během které se chutnalo hned několik meziproduktů výroby – jak mošt, burčák tak i mladé víno. Naši ředitelé Šťastní společně s výrobním ředitelem Ing. Jaroslavem Matochou provedli návštěvníky jak jednotlivými fázemi výroby, tak i ochotně zodpověděli zvídavé dotazy.

Po prohlídce jsme se již přesunuli do Zámeckého sklepa, kde proběhlo vyhlášení vítězů všech dopoledních soutěží. Tři muži a tři ženy si odnesli hodnotné vinné ceny za své úsilí v soutěži o Největší plíce a vítězné týmy Mistrovství ve sběru za velké slávy obdržely medaile.

Výherci z týmu Veltlínů rovněž obdrželi lahve Veltlínu - pozdního sběru z ročníku 2015 se speciálními etiketami Mistři republiky ve sběru hroznů.

 

SOUTĚŽ O NEJVĚTŠÍ PLÍCE MISTROVSTVÍ VE SBĚRU
Ženy Muži
1. místo - paní Šmejkalová 9 vteřin 45 setin 1. místo - pan Váša 7 vteřin 55 setin 1. místo - tým zelených - Veltlínské zelené 736 kg
2. místo - paní Nevolová 11 vteřin 45 setin 2. místo - pan Svoboda 7 vteřin 60 setin 2. místo - tým fialových Neuburské 712 kg
3. místo - paní Vránová nataženo 1,75l 3. místo - pan Lisý 7 vteřin 63 setin 3. místo - tým červených - Frankovka 609 kg

 

Poté postupně následovala řízená degustace, kterou ve sklepních prostorách provedl opět Ing. Matocha, hladové nasytil bohatý raut a žíznivé volná degustace.

Věříme, že jste si s námi celou akci užili a těšíme se na Vás 23. září 2017 na dalším RETRO VINOBRANÍ a Zámeckém koštu!

×