2015 – RETRO VINOBRANÍ + Zámecký košt vín a burčáků – reportáž

Sběr hroznů v rámci letošního RETRO VINOBRANÍ bohužel nevyšel z důvodu nepřízně počasí před akcí. Půda ve vinohradech byla silně podmáčená a tudíž se traktorem bohužel nedalo vjet do vinohradů. I tak ale naši RETRO brigádníci nepřišli zkrátka a dopřáli jsme jim alespoň náhradní program.

Sraz byl obvykle v 8,30 hod v areálu vinařství, kde se okolo 150 příchozích v barevných RETRO oblečcích nejprve za zvuku budovatelských písní a vtipného proslovu pana ředitele řádně občerstvilo čerstvým burčákem a pak vyrazili na prohlídku Křížového sklepa a vinařství.

Hned několikrát jsme zaslechli užaslé „Uau“, když jste fascinovaně pozorovali hrozny padající z vlečky do mlýnku. Chutnalo se hned několik meziproduktů výroby – jak mošt, burčák tak i mladé víno. Poté se naši hladoví brigádníci pod pergolou Vinařské pohotovosti pustili do oblíbené pochoutky – chleba se škvarkovou pomazánkou a vydali se na výstup do kopce ke Kolonádě Reistně. Po cestě však proběhla ještě zastávka v našich novějších vinicích, kde bylo možné ochutnat hrozny některých našich výjimečných odrůd, které teprve připravujeme k zařazení do sortimentu.

Na Reistně pak vypukla tradiční soutěž „O největší plíce“, jejíž podstata spočívá v tom, kdo nejrychleji natáhne koštýř plný vody, do čehož se několik soutěžících pustilo s opravdovou vervou. Odměnou pak byl skvělý guláš z naší závodní kuchyně.

Na večer se pak přestoupilo do Zámeckého sklepa, kde proběhlo vyhlášení vítězů dopolední soutěže. Tři muži a tři ženy si odnesli hodnotné vinné ceny a poté následovala řízená degustace, prohlídky sklepa, raut a volná degustace. Celá večerní akce pak probíhala v neskutečně hojném počtu, za což jsme byli nesmírně rádi, a tudíž o to víc dělali co bylo v našich silách, aby se na každého co nejrychleji dostalo.

I přesto, že na sběr nakonec nedošlo věříme, že jste si s námi celou akci užili a těšíme se na Vás 24. září 2016 na dalším RETRO VINOBRANÍ a Zámeckém koštu!

×