2014 – RETRO VINOBRANÍ + Zámecký košt vín a burčáků – reportáž

Kdo neviděl, neuvěří. V sobotu 27. 9. 2014 ráno odjeli z areálu našeho vinařství do vinohradů za zvuku budovatelských písní na otevřených vozech brigádníci v oblečcích z 50.-60. let.

Čtvrtou sobotu v září 2014 začal osmý ročník tradiční akce RETRO VINOBRANÍ a Mistrovství světa ve sběru hroznů. Brigádníci si nafasovali nůžky, kýble a hurá do vinohradu sbírat! Výborná nálada panovala všude a brigádníci vychutnávající si burčák, si dobrou náladu nenechali zkazit ani drobným mrholením.

Potom traktory dopravily na Knížecí vyhlídku, jednu z nejlepších viničních tratí ve Valticích, více jak 150 brigádníků - a po krátkém rozezbírání a zacvičení nováčků ve vinohradě, nastal čas na moravskou svačinku. Škvarková pomazánka, čerstvý chleba a burčák, na tu se někteří brigádníci těšili celý rok! Po občerstvení přišla vložená soutěž o největší plíce, tzn. kdo natáhne plný koštýř o objemu 2 litry. Pro velký zájem se již několikátý ročník soutěží zvlášť v ženské a zvlášť v mužské kategorii. Výsledek byl v letošním roce velkým překvapením a bylo vidět, kdo se na tuto soutěž skutečně připravoval. V mužské kategorii se podařilo natáhnout celý koštýř pouze dvěma mužům. Zatím co v ženské kategorii celé 2 litry zdolaly hned 3 ženy! Na příště mají chlapi nad čím přemýšlet.

V 10.30 h moravského času nastala ona hodina „H“. Začaly finální přípravy na Mistrovství světa ve sběru hroznů. K tomu nám vysvitlo sluníčko a nastaly ideální podmínky pro sběr hroznů. Pět soutěžních týmů po 25 lidech složených z Čechů, Slováků i Řeků se odhodlaně postavilo na start a výstřelem z pistole bylo vše odstartováno.

Sbírala se odrůda Rulandské bílé a tempo brigádníků bylo skutečně pekelné.

Vítězný tým s názvem „Rulandské“ nasbíral za 10 min. 459 kg hroznů! Celkem týmy nasbíraly za 10 min. více jak 2000 kg hroznů.

„I když jsme začínali letošní mistrovství za mírného mrholení, počasí se nakonec umoudřilo a akce se moc povedla. Výsledky z mistroství byly fantastické, nejdůležitější ale je, aby se lidi bavili, užili si akci a u toho viděli, že za kvalitou moravských vín stojí i spousta práce. Každý člověk si pak více cení krásu moravských vín, může být hrdý na to, co v České republice umíme vyrobit a jak svou kvalitou umíme mnohdy porazit i vína zahraniční.“ zhodnotil akci marketingový ředitel David Šťastný.

Odpoledne jsme se sešli v počtu okolo 200 lidí pod pergolami v areálu firmy a na uvítanou se rozdal welcome drink v podobě Svatovavřineckého rosé. Poté následovala prohlídka výroby, kde všichni viděli, jak se zpracovávají hrozny a mohli ochutnat burčáky a mladé víno v různých fázích výroby. Po prohlídce jsme se přesunuli do Zámeckého sklepa, kde proběhlo vyhlášení vítězů všech soutěží a všem byly předány pěkné ceny. Potom následovala řízená degustace v Zámeckém sklepě, bohatý raut a volná degustace.

×