Výroba slámového vína

Fotky: archiv CHÂTEAU VALTICE, Václav Šálek - fotoreportér pro Jihomoravský kraj - www.ctk.cz

Vinařství CHÂTEAU VALTICE se již několik let zabývá také výrobou slámových vín. Jde o přívlastková vína, typická vysokým zbytkem přírodního cukru a nižším obsahem alkoholu.

K výrobě slámového vína se používají vyzrálé hrozny, které se sklízejí na přelomu října a listopadu. Hrozny jsou umístěny na cca 3 měsíce na slámu, rákos nebo jsou volně zavěšeny ve větraném prostoru. Touto technologií dochází k odpaření vody z hroznů a ke koncentraci cukru, kyselin, aromatických látek a zvýšení bezcukerného extraktu. Proces výroby slámového vína trvá několikanásobně déle než výroba ostatních vín. Hotový produkt tedy v prodeji najdete obvykle až cca po dvou letech od jeho lisování.

Slámové víno je díky náročnosti své výroby, stejně jako ledové víno, raritou a vzácností a je tedy hezkým dárkem ke slavnostním příležitostem. Chuťově se velmi dobře snoubí s výraznými sýry s modrou plísní a husími játry.

×