Výroba ledového vína

Fotky: archiv CHÂTEAU VALTICE, Václav Šálek - fotoreportér pro Jihomoravský kraj - www.ctk.cz

Ve vinařství CHÂTEAU VALTICE se rádi zabýváme raritami, je tedy pro nás již několik let samozřejmostí výroba ledového vína. Jde o přívlastková vína, typická vysokým zbytkem přírodního cukru a nižším obsahem alkoholu.

Ledové víno se vyrábí pouze z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minimálně -7 stupňů °C a i při zpracování zůstaly zmrzlé. Mošt, který je ze zmrzlých hroznů poté získán, musí vykazovat nejméně 27 stupňů cukernatosti. Sklizeň samotná pak probíhá nejčastěji začátkem prosince, kdy se zmrzlé hrozny opatrně sbírají časně ráno, resp. pozdě v noci, a při teplotě nejlépe -9 až -11 °C. Hrozny se pak musí okamžitě lisovat, aby došlo k oddělení lahodného extraktu, obsahující vysoké přírodní cukry, od zmrzlých krystalků vody v bobulích hroznu. Ze 100 kg hroznů získáte přibližně 20 litrů ledového vína.

Potřebné přírodní podmínky, náročnost sběru a celková výtěžnost z kilogramu hroznů, svědčí o tom, proč je ledové víno tak jedinečné a cenné, a je tedy po právu někdy nazýváno tekutým zlatem. 

Popíjí se hlavně při slavnostních příležitostech a poslouží jako ideální dar k významným událostem.


Ledová vína z CHÂTEAU VALTICE jsou každoročně vysoce ceněna na prestižních vinařských výstavách a to jak v ČR, tak i v zahraničí. Legendárním se stalo naše ledové víno z odrůdy Neuburské, ročníku 2001, které na světové výstavě až v daleké Panamě získalo nejen titul absolutního šampiona, ale také ocenění Víno století.

×