1. Veltlínské zelené – pozdní sběr 2015 – po přivonění atraktivní a svěží vůně po tropickém ovoci, kořenité s mírně pikantní pepřnatostí. Je to příjemné pití na celý večer, a kdyby na stole byl smažený pstruh, bylo by to vynikající.
2. Frankovka – pozdní sběr 2015 – tato tradiční odrůda zaujme příjemnou pikantní chuti a atraktivní vůni po čokoládě a pražených kávových zrnech. K tomuto vínu by stačil gulášek nebo i steak.
3. Rulandské bílé – výběr z hroznů 2015 Premium Collection – ušlechtilá vůně po vypečené kůrce chleba, v chuti je cítit příjemnou příchuť po rynglích. Pro doplnění by stačilo kuřátko.
4. Cabernet Blanc – výběr z hroznů 2015 – víno s kořenitostí a ovocné vůni meruněk, grepu nebo jablka. Chuť je plnější, tělnatá s velmi dobrým poměrem cukrů a kyselin.
5. Bouvierův hrozen – pozdní sběr 2016 Premium Collection – je to víno se kterým se zřídka setkáváme a proto jej bylo složitější hodnotit. Překvapila mě velmi jemná perlinka, která sice nerušila, ale neumím posoudit, zda tam patří nebo je to vada. Vůně byla atraktivní s projevy po kompotovém ovoci.
6. Rulandské modré – kabinetní víno 2013 – voní po sušených švestkách a tabáku, na jazyku hladké s mladě působící kyselinkou a jemnou nasládlostí.
“Všechna vína byla vynikající, žádné nemělo zjevnou vadu, co do barvy nebo korku a bylo velmi těžko určit pořadí. Děkuji CHĀTEAU VALTICE za možnost ochutnat skvělá vína a přeji celému kolektivu hodně dalších úspěchů.”
Děkujeme panu Gornému za skvělé zhodnocení i za krásné fotky z degustace v jeho senzačním vinném sklípku! 🙂