2016 – Sommelierka z lidu na únor

Do únorové akční nabídky vybírala tentokrát svá tři TOP vína paní Zuzana Bělohradská. Přečtěte si jak únorová Sommelierka z lidu společně s přáteli zhodnotila 6 vín CHÂTEAU VALTICE.

Vážení přátelé z Château Valtice, ráda bych Vám touto cestou poděkovala za mimořádnou příležitost ochutnat s přáteli a rodinou vynikající vína z Vašeho vinařství.

K samotnému hodnocení je třeba říci, že se nejedná o názor čistě můj, ale skupinky šesti hodnotitelů. A věřte, že místy byla diskuze dosti plamenná. Každý si našel svého favorita či favority, ale nakonec jsme se shodli na následujícím pořadí:
1. Rulandské bílé – výběr z hroznů 2013 Premium Collection – Víno s krásnou harmonickou vůní a chutí, cítili jsme ovocné tóny, meruňky, citrusy. Ochutnali jsme s kozím sýrem a pršutem. Nelze nepochválit krásné provedení lahve a viněty. Toto víno oslovilo nejvíce degustátorů. Bylo prostě skvělé po všech stránkách.

2. Tramín červený – výběr z hroznů 2015 – Z tohoto Tramínu byla nadšená zejména dámská část degustátorské skupinky.  Zároveň jsme se shodli na tom, že je tak intenzivní a aromatické, že jedna láhev je tak akorát. Víno má intenzivní plnou chuť, atraktivně voní po letním lučním kvítí a chutná po směsi broskví, třešní a černého rybízu. Doplnili jsme zvěřinovou paštikou.

3. Rulandské šedé – výběr z hroznů 2013 – Víno s lehkou ovocnou vůní a jemnou chutí. Rulandské šedé jsme otevřeli jako první a byla to dobrá volba na začátek degustace a pro uvolnění nálady. Je to příjemný společník na delší večery, my jsme ho doplnili vyzrálou goudou.

4. Ryzlink vlašský – pozdní sběr 2013 – Tento Ryzlink byl mým osobním favoritem. Je to výborné víno pro dlouhý večer, má jemnou vůni i chuť. Jedna z degustátorek ho označila „že vrací do hry po emocionálně náročném Tramínu“.  Ve společnosti zralé nivy byl vynikající.

5. Frankovka – výběr z hroznů 2013 – Frankovku jsme ochutnali jako poslední. Vyniká sametovou chutí, na jazyku jsou znát vyzrálé třešně a stopa hořkých mandlí, lehce voní po vanilce. Víno má krásnou rubínovou barvu. Výborně ho doprovodila pikantní klobása a čerstvý chléb.

6. Ryzlink vlašský – výběr z cibéb 2011 – Toto víno jsme zařadili na poslední místo nikoli proto, že by nebylo skvělé. Bylo! Ale jakožto vyznavači vín suchých jsme ho nedokázali docenit, jak by si zasluhovalo. Víno voní a chutná po medu, sušených fíkách a datlích. Dali jsme si k němu kousek hořké čokolády.
Děkujeme paní Bělohradské za zhodnocení i za fotky 🙂

×