2015 – Sommelierka z lidu na listopad

V pořadí čtvrtým Sommelierem z lidu se stala paní Veronika Smolíková, která tentokrát posunula hodnocení ještě o level výše a doplnila jej i o tipy na snoubení vybraných vín s vhodnými pokrmy. Pokud tedy rádi kouzlíte v kuchyni gurmánské pochoutky, pusťte se směle do toho dle skvělých tipů naší Sommelierky.
Vážení přátelé, milovníci dobrého vína, děkuji. Bylo mi ctí a potěšením hodnotit tato vybraná vína.

Tři vína, která vřele doporučuji:

1. Veltlínské zelené – pozdní sběr 2014 – je hravé a lahodné, vynikající chuť a vůně, víno přímo tančilo na jazyku. Podávala jsem k němu oblíbené houbové rizoto. Hříbky byly ze Šumavy.
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Risotto-con-funghi

2. Svatovavřinecké x Frankovka –  pozdní sběr 2009 barrique to je červená bomba, luxusní chuť, barva a vůně, je plné a kulaté, všechny chutě jsou vyvážené. Dali jsme si ho k večeři k loupané hovězí pleci s žampiony a bramborovou kaší.
http://www.apetitonline.cz/recepty/8315-loupana-plec-s-bramborovou-kasi.html

3. Sauvignon – pozdní sběr 2014 je vynikající víno, poprvé jsem vařila a podávala k němu osso-buco, milánskou specialitu. Víno je svěží s jemnou kyselinkou, lahodné a plné. V kombinaci s tímto jídlem opravdový skvost.
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Osso-Buco

4. Rulandské bílé – výběr z bobulí 2013 a sladký dezert je nejlepší kombinace. Pro mne to je karamelový cheesecake. Medové tóny vína, které hladí na jazyku a přímo vybízí k dalšímu soustu. Kořenitost vína se skvěle doplňuje s karamelem.
http://www.brydova.cz/recepty/moucniky/923-cheesecake-podle-martiny-

5. Chardonnay – kabinetní víno 2014 je s příjemnou ovocnou vůní, která inspiruje k dobré rybě. Byl to čerstvý třeboňský kapr, jeho jemná chuť dala vyniknout svěží chuti vína.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/757-kapr-po-provensalsku/
6. Cabernet Blanc – pozdní sběr 2013 je víno, které mne trochu zklamalo, bylo nevýrazné, chuť, vůně i kyselinky. Vzali jsme ho na focení na Vyšehrad a zakousli jsme k němu krevety s římským salátem, ale moc mu to nepomohlo.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1220-krevety-s-rimskym-salatem-a-dresinkem-1000-ostrovu/

Děkujeme paní Smolíkové za upřímné zhodnocení, které opět ukazuje, že co člověk – to jiné chutě.

Rovněž moc chválíme skvělý nápad s recepty a krásné fotky 🙂

×