2021 – S vínem pěšky i na kole + Zámecký košt vín – reportáž

V sobotu 19. června 2021 proběhlo další setkání členů Spolku přátel valtických vín - a nejen jich - dvojité akci S vínem pěšky i na kole a Zámecký košt vín. První zastávkou našeho cyklovýletu byl Chrám Tří Grácií, dále se pokračovalo k loveckému zámečku Rendezvous a následně se lesem a poli se dále pokračovalo na další zastávku do Kačisdorfského hájku.

Jak se říkává - to nejlepší na konec! Nebo to nejtěžší?

Výšlap na kole do kopce k poslední zastávce - Kolonádě Reistně - rozhodně dá zabrat. Proto se zde konekconců i každý rok zápolí v cyklo-soutěži "Kdo nejrychleji dosáhne vrcholu...". Odvážné ženy i muži čelili kopci Homole či také Reisten s neskutečným nasazením, aby se nahoře mohli jak pokochat čarokrásným výhledem na Valtice a Pálavu, tak i uhasit žízeň. Hladové nasytil oblíbený oběd - chleba se škvarkovou pomazánkou.

Celý cyklo-výlet proběhl velmi dobře a věříme, že jste si ho s námi skvěle užili!

Souběžně s cyklovýletem probíhala pěší tour po našich vinicích. Účastníci ráno vyrazili od Zámeckého sklepa do první zastávky - viniční tratě U boží muky u obce Perná, dále se pokračovalo do viniční tratě Věstoňsko a třetí zastávkou se stala vinice Pod Slunným vrchem u obce Dolní Dunajovice.

Tradiční čtvrtou zastávkou je tradičně Vinařství Kovacs v Novosedlech, kde byl po celém dopoledni podáván chléb se škvarkovou pomazánkou a další vína z produkce tohoto malého moravského vinařství.

Pevně doufáme, že se Vám náš pěší výlet po vinicích líbil a byli jste spokojení.

V odpoledních hodinách započala v levém křídle Zámku Valtice - v Zámeckém sklepě z roku 1430 - druhá akce s názvem Zámecký košt vín. 

Nabídka vzorků jak z produkce CHÂTEAU VALTICE tak i Vinařství Kovacs skýtala jak vína, která jste chutnali na kolech i pěšky, tak i vína, která byla v řízené degustaci dole v Zámeckém sklepě. Zde prováděl prohlídky chtivé účastníky náš technolog Jaroslav Matocha, který Vám v řízené degustaci všechny vzorky postupně představil a odprezentoval.

Pokračovalo se bohatým volným rautem a volnou degustací. Rovněž jsme vyhlásili vítěze cyklistické soutěže z řad žen i mužů, kteří si odnesli cyklistické poháry a další vinné ceny.

V uplynulém roce nás bohužel nečekaně opustil jeden z našich dlouholetých kamarádů a Prezidentů spolku. Společně s dalšími přítomnými Prezidenty jsme na jeho počest provedli čestnou salvu "střílením" sektu Grandioso a následně připili na jeho památku.

V pořadí šestnáctým Prezidentem spolku přátel valtických vín pro rok 2021 byl vyhlášen pan Nedvěd.

Už se moc těšíme jak na příští rok, tak i na blížící se podzimní akci spojenou s brigádou na vinici v sobotu 18. 9. 2021. V případě, že se rozhodnete zúčastnit RETRO VINOBRANÍ a Mistrovství ve sběru hroznů nebo Zámeckého koštu vín (a burčáků), doporučujeme si zajistit ubytování co nejdříve. Tipy na ubytování najdete zde.

Pokud byste měli k akcím nějaké připomínky, nápady nebo přání, tak neváhejte a napište nám je na adresu spvv@vsvaltice.cz.

Všem Vám srdečně děkujeme za účast!

Tým vinařství CHÂTEAU VALTICE

Foto: Vašek Vrba

S vínem na kole

S vínem pěšky

Zámecký košt vín

×