2019 – S vínem pěšky i na kole + Zámecký košt vín – reportáž

V sobotu 23. června 2019 proběhlo již čtrnácté setkání členů Spolku přátel valtických vín - a nejen jich - dvojité akci S vínem pěšky i na kole a Zámecký košt vín.

První zastávkou byl lovecký zámeček Rendez-vous, též zvaný Dianin chrám, který je jedním ze saletů Lednicko-Valtického areálu. Před touto historickou Lichtenštejnskou památkou z roku 1812 jste se na naší vinné zastávce mohli osvěžit našimi perlivými víny stejného jména, suchým Rendezvous a také růžovou polosladkou variantou Rendezvous.

Lesem a poli se dále pokračovalo již směr Rakousko, kolem naší valtické viniční tratě Hintertály na druhou zastávku do Kačisdorfského hájku. V lesním prostředí u kapličky se jednak svačilo a mlaskalo nad koláčky, ale také degustovalo. Zde jste si vychutnali Neuburské - pozdní sběr 2017.

Řádně posilněni jste opět šlápli do pedálů a dobrodružně se vydali přes hranici ČR a vesnici Katzelsdorf do Schrattenbergu na třetí zastávku, kterou byl náš sklep pojmenovaný Moravské pole. Odměnou za dojezd do sklepa Vám bylo Sylvánské zelené - VOC Valtice 2017 Premium Collection.

Jak se říkává - to nejlepší na konec! Nebo to nejtěžší?

Výšlap na kole do kopce k poslední zastávce - Kolonádě Reistně - rozhodně dá zabrat. Proto se zde konekconců i každý rok zápolí v cyklo-soutěži "Kdo nejrychleji dosáhne vrcholu...". Odvážné ženy i muži čelili kopci Homole či také Reisten s neskutečným nasazením, aby se nahoře mohli jak pokochat čarokrásným výhledem na Valtice a Pálavu, tak i uhasit žízeň.

Velmi oblíbený oběd - chleba se škvarkovou pomazánkou, krásně doplnilo Rulandské bílé - výběr z hroznů 2017 z viniční trati Jižní svahy, která se nachází poblíž Kolonády Reistny.

Dále jste si pod monumentální památkou mohli vychutnat i degustační vzorek červeného vína Modrý Portugal - pozdní sběr 2016 z valtické vinice Hintertály kolem které se projíždělo ráno.

Celý cyklo-výlet proběhl velmi dobře a věříme, že jste si ho s námi skvěle užili!

Souběžně s cyklovýletem probíhala pěší tour po našich vinicích. Okolo 50 zvědavých účastníků vybavených skleničkami vyrazilo ráno od Zámeckého sklepa rovněž směrem do Kačisdorfského hájku. Zde jste si vychutnali Sylvánské zelené - VOC Valtice 2017 Premium

Poté jste se přesunuli do jedné z našich novějších vinic pod Mušlovem, kde se společně s koláčky chutnaly vína Ryzlink rýnský - pozdní sběr 2017 a Rulandské bílé - pozdní sběr 2017.

Cesta dále vedla ke třetí vinné zastávce v Mikulově, do další naší poměrně nové vinice - Pod Svatým Kopečkem. V této vinice máme aktuálně nově vysazeno, ale z úrody z poslední výsadby jste mohli ochutnat Neuburské - pozdní sběr 2017Zhlédnutými vinicemi Vás po celou dobu provázel pan Ing. František Jarec, vedoucí našich vinic. Finále pěší trasy proběhlo tradičně v Novosedlech, ve Vinařství Kovacs

Ve "Vinařském dvoře" byl po celém dopoledni podáván chléb se škvarkovou pomazánkou a vychutnali jste si dvě vína z produkce tohoto malého moravského vinařství. Suchý Sauvignon - pozdní sběr 09/17 a červené víno Zweigeltrebe - výběr z hroznů barrique 21/15B Family Reserve.

Pevně doufáme, že se Vám náš pěší výlet po vinicích líbil a byli jste spokojení.

V odpoledních hodinách započala v levém křídle Zámku Valtice - v Zámeckém sklepě z roku 1430 - druhá akce s názvem Zámecký košt vín.

Nabídka 24 vzorků jak z produkce CHÂTEAU VALTICE tak i Vinařství Kovacs skýtala jak vína, která jste chutnali na kolech i pěšky, tak i vína, která byla v řízené degustaci dole v Zámeckém sklepě. Zde prováděl prohlídky chtivé účastníky náš technolog Jaroslav Matocha, který Vám v řízené degustaci všechny vzorky postupně představil a odprezentoval.

Pokračovalo se bohatým volným rautem a volnou degustací. Rovněž jsme vyhlásili vítěze cyklistické soutěže z řad žen i mužů. Pan Šaghy se stal vítězem v kategorii mužů, strmý kopec zdolal za neuvěřitelný čas 2:27. Vítězkou mezi odvážnými ženami se stala paní Lacková, která příkrý vrch hrdinně překonala za 3:42.

Rovněž byl zvolen nový Prezident spolku přátel valtických vín pro rok 2019, kterým se stal pan Lukáš Tesárek.

Vaše ohlasy na celou sobotní akci byly víc než kladné, a tak se už moc těšíme jak na příští rok, tak i na blížící se podzimní akci spojenou s brigádou na vinici v sobotu 21. 9. 2019. V případě, že se rozhodnete zúčastnit RETRO VINOBRANÍ a Mistrovství ve sběru hroznů nebo Zámeckého koštu vín (a burčáků), doporučujeme si zajistit ubytování co nejdříve. Tipy na ubytování najdete zde.

Pokud byste měli k akcím nějaké připomínky, nápady nebo přání, tak neváhejte a napište nám je na adresu spvv@vsvaltice.cz.

Všem Vám srdečně děkujeme za účast!

Tým vinařství CHÂTEAU VALTICE

Foto: Vašek Vrba

S vínem na kole

S vínem pěšky

S vínem pěšky

Foto: Vlastimil Vlasák

Zámecký košt vín

×