2018 – S vínem pěšky i na kole + Zámecký košt vín – reportáž

Letošní trasu dlouhou okolo 30 kilometrů doprovázelo tentokrát chmurné a studenější počasí, ale ani to neodradilo necelých 150 cyklo-nadšenců. Startovalo se tradičně v areálu Zámku Valtice u Zámeckého sklepa, nafasovaly se koštovačky a mapky a vzhůru na trasu! Trasa vedla přes zámeček Rendezvous, sousoší Tří Grácií, okolo Hlohoveckých rybníků směrem k Sedleci a dále do Úvalského sklepa a vrcholila na Kolonádě Reistně. Zde také proběhla tradiční soutěž "Kdo nejrychleji dosáhne vrcholu" čili kdo nejrychleji vyšlápne strmý kopec vedoucí k Reistně.

Souběžně s cyklovýletem probíhala pěší tour po našich vinicích. 64 zvědavých účastníků vybavených skleničkami vyrazilo ráno od Zámeckého sklepa směr Bavory, do viniční tratě Pod Pálavou. Poté jste se přesunuli do obce Perná a zdejších vinic Věstonsko a U boží muky. Cesta dále vedla ke třetí vinné zastávce v Brodě nad Dyjí, do viniční tratě Lusy. Shlédnutými vinicemi Vás po celou dobu provázel pan Ing. Pavel Herko, ředitel společnosti Vinofrukt, a. s., jehož profesionální výklad Vám jistě přinesl spoustu dosud neznalých informací. Finále pěší trasy proběhlo v Novosedlech, v našem dceřinném Vinařství Kovacs.

V odpoledních hodinách započala v levém křídle Zámku Valtice – v Zámeckém sklepě z roku 1430 – druhá akce s názvem Zámecký košt vín. Nabídka 24 vzorků jak z produkce CHÂTEAU VALTICE tak i Vinařství Kovacs skýtala jak vína, která jste chutnali na kolech i pěšky, tak i vína, která byla v řízené degustaci dole v Zámeckém sklepě. Zde prováděl prohlídky chtivé účastníky náš technolog Jaroslav Matocha. Rovněž jsme vyhlásili vítěze cyklistické soutěže z řad žen i mužů. Pan Šaghy se stal vítězem v kategorii mužů, strmý kopec zdolal za neuvěřitelný čas 2:28:12. Vítězkou mezi odvážnými ženami se stala  Iveta Pekaríková, která příkrý vrch hrdinně překonala za krásný čas 3:09:55. Speciální cenu získal také pan Skořepa, který celou trasu určenou pro kola uběhl. Následoval jeden z hlavních bodů programu – a to slavnostní vyhlášení nového prezidenta Spolku přátel valtických vín na rok 2018. V pořadí třináctým prezidentem se stal pan Tomáš Koleška, který slavnostně převzal aktuální Prezidentskou sérii a všechna prezidentská práva. 

Pokud byste měli k akcím nějaké připomínky, nápady nebo přání, tak neváhejte a napište nám je na adresu spvv@vsvaltice.cz.

Všem Vám srdečně děkujeme za účast!

Tým vinařství CHÂTEAU VALTICE

Foto: Vašek Vrba

S vínem na kole

S vínem pěšky

Zámecký košt vín

×