2020 – RETRO VINOBRANÍ + Zámecký košt vín a burčáků – reportáž

V sobotu 19. září 2020 se v areálu našeho vinařství CHÂTEAU VALTICE nashromáždilo okolo 125 RETRO brigádníků z Čech, Moravy, Slezska, Slovenska, Ukrajiny i Ruska, oděných v oblečcích z 50. - 60. let, aby poměřili své sběračské síly a rychlost v letošním Mistrovství ve sběru hroznů. Počasí vyšlo v letošním ročníku na výbornou. Takže sluníčko, burčák a dobrá nálada, to jsou základní předpoklady pro skutečně jedinečné odpoledne, které jsme si ve Valticích všichni užili.

Zatímco se naši pracanti po ránu osvěžili burčákem, pan ředitel Šťastný zahájil akci svým úvodním proslovem a poté už hurá na vlečky a vzhůru do naší vinice u Kolonády Reistny - Knížecí vyhlídky. Po příjezdu brigádníci nafasovali kýble a nůžky a šli se rozcvičit ve sbírání na prvních pár řádků vinice.

Velitelský čas na moravskou svačinku nastal po patřičném sběrovém rozehřátí. Škvarková pomazánka, čerstvý chleba a burčák, na to se někteří brigádníci těšili celý rok!

Oblíbenou soutěž O největší plíce, tedy natahování vody do třílitrového koštýře, kterou v rámci RETRO VINOBRANÍ každoročně pořádáme, jsme pro letošní rok z pochopitelných hygienických důvodů raději zrušili. Zdraví našich závodníků a milovníků vína nám není lhostejna.

Po desáté hodině dopolední se již 5 utvořených týmů seřadilo na startovní lince před řádky vinice s Rulandským bílým, kde posléze pan ředitel výstřelem odstartoval Mistrovství ve sběru.

Retro brigádníci se horlivě rozeběhli do vinohradu, nasadili pekelné tempo a míra soutěživosti mezi nimi by se dala krájet.

Vítězný tým žluté barvy s názvem „Sylvánské“ nasbíral za 25 min. 1107,50 kg hroznů. Celkem všechny týmy nasbíraly za 25 min. 4 472 kg hroznů! (Kompletní výsledky níže ↓)

Za tento neuvěřitelný pracovní výkon jsme naše brigádníky odměnili čerstvě uvařeným gulášem.

Letošní ročník opět proběhl za hezkého počasí a v pohodě. Návštěvníci a soutěžící si užili legraci, sběr hroznů i burčák, který již neodmyslitelně patří do moravské vinařské kultury.

Odpoledne jsme se sešli v hojném počtu v areálu vinařství, kde jste následně absolvovali prohlídku našeho vinařství, během které se chutnalo hned několik meziproduktů výroby – jak mošt, burčák, tak i mladé víno.

Na úvod jste si mohli vychutnat jako welcome drink naše perlivé Rendezvous rosé. Miloslav a Jaroslav Matochovi společně s Ing. Františkem Jarcem provedli návštěvníky jak jednotlivými fázemi výroby, tak i ochotně zodpověděli zvídavé dotazy.

Poté jsme se přesunuli do Zámeckého sklepa, kde proběhlo vyhlášení vítězných týmů dopoledního Mistrovství ve sběru.

MISTROVSTVÍ VE SBĚRU


1. místo – tým žlutých - Sylváni

2. místo – tým bílých - Veltlíni

3. místo – tým fialových - Tramíni

1 107,50 kg

954 kg

917 kg


 

Účastníkům na vítězných postech byly předány čestné medaile. Vítězný tým sběru rovněž obdržel lahve Veltlínského zeleného – pozdního sběru z ročníku 2017 se speciálními etiketami Mistři republiky ve sběru hroznů.

Poté jste se již dle Vašich rezervací umístili na svá místa a postupně následovala řízená degustace, kterou ve sklepních prostorách Zámeckého sklepa provedl technolog Jaroslav Matocha, na druhém místě naší akce - ve Vinařské stodole a Křížovém sklepě provedl Křížový sklepem a chrámem vína průvodce Michal Rychlík a generální ředitel Marek Šťastný.

Ve volné degustaci jste si mohli vychutnat 24 vzorků vín, sestavených z naší produkce a od Vinařství Kovacs. Nechyběl také raut, který nabízel dobroty k zakousnutí.

Věříme, že jste si s námi celou akci užili a těšíme se na Vás opět v roce 2021 na jubilejním 15. ročníku dalšího RETRO VINOBRANÍ a Zámeckém koštu!

Pokud byste měli k akcím nějaké připomínky, nápady nebo přání, tak neváhejte a napište nám je na adresu spvv@vsvaltice.cz.

Všem Vám srdečně děkujeme za účast!

Tým vinařství CHÂTEAU VALTICE

Foto: Vašek Vrba

×