2019 – RETRO VINOBRANÍ + Zámecký košt vín a burčáků – reportáž

V sobotu 21. září 2019 se v areálu našeho vinařství CHÂTEAU VALTICE nashromáždilo okolo 175 RETRO brigádníků, oděných v oblečcích z 50. - 60. let, aby poměřili své sběračské síly a rychlost v letošním Mistrovství ve sběru hroznů.

Zatímco se naši pracanti po ránu osvěžili burčákem, pan ředitel Šťastný zahájil akci svým úvodním proslovem a poté už hurá na vlečky a vzhůru do naší vinice u Kolonády Reistny - Knížecí vyhlídky. Po příjezdu brigádníci nafasovali kýble a nůžky a šli se rozcvičit ve sbírání na prvních pár řádků vinice.

Velitelský čas na moravskou svačinku nastal po patřičném sběrovém rozehřátí. Škvarková pomazánka, čerstvý chleba a burčák, na to se někteří brigádníci těšili celý rok! Zároveň započala také soutěž O největší plíce, které se účastnili jak muži, tak i ženy.

První kolo této zábavné soutěže spočívá v kompletním natažení koštýře vodou, komu se to podaří - postupuje do dalšího kola kde již jde o to, kdo celý koštýř nejrychleji natáhne. (Kompletní výsledky této soutěže níže ↓)

Po jedenácté hodině dopolední se již 7 utvořených týmů seřadilo na startovní lince před řádky vinice s Rulandským bílým, kde posléze pan ředitel výstřelem odstartoval Mistrovství ve sběru. Retro brigádníci se horlivě rozeběhli do vinohradu, nasadili pekelné tempo a míra soutěživosti mezi nimi by se dala krájet.

Vítězný tým zelené barvy s názvem „Svatovavřinecké“ nasbíral za 20 min. 755 kg hroznů. Celkem všechny týmy nasbíraly za 20 min. 4377 kg hroznů! (Kompletní výsledky níže ↓)

Za tento neuvěřitelný pracovní výkon jsme naše brigádníky odměnili čerstvě uvařeným gulášem z naší závodní jídelny.

Odpoledne jsme se sešli v hojném počtu v areálu vinařství, kde jste následně absolvovali prohlídku našeho vinařství, během které se chutnalo hned několik meziproduktů výroby – jak mošt, burčák, tak i mladé víno.

Na úvod jste si mohli vychutnat jako welcome drink naše perlivé Rendezvous rosé. Miloslav a Jaroslav Matochovi společně s Ing. Františkem Jarcem provedli návštěvníky jak jednotlivými fázemi výroby, tak i ochotně zodpověděli zvídavé dotazy.

Pro zájemce uspořádal pan ředitel Šťastný v naší kulturní mísnosti také přednášku o pyramidách a jejich energii, spojenou s degustací červených vín, která rok ležela v naší pyramidě pod Vinařskou stodolou.

Poté jsme se přesunuli do Zámeckého sklepa, kde proběhlo vyhlášení vítězných týmů dopoledního Mistrovství ve sběru a také výherců soutěže O největší plíce.

SOUTĚŽ O NEJVĚTŠÍ PLÍCE


MUŽI                                                  ŽENY

MISTROVSTVÍ VE SBĚRU


1. místo - pan Chládek

2. místo - pan Svoboda

3. místo - pan Řičica

10,25 s

12,35 s

12,94 s

1. místo - paní Svobodová

2. místo - paní Libuna

3. místo - paní Marková

12,78 s

13,30 s

1. místo – tým zelených - Svatovařinecké

2. místo – tým žlutých - Muller Thurgau

3. místo – tým fialových - Neuburské

755 kg

709,5 kg

665 kg

Účastníkům na vítězných postech byly předány čestné medaile. Vítězný tým sběru rovněž obdržel lahve Ryzlinku vlašského – pozdního sběru z ročníku 2017 se speciálními etiketami Mistři republiky ve sběru hroznů.

Poté jste se již dle Vašich rezervací umístili na svá místa a postupně následovala řízená degustace, kterou ve sklepních prostorách Zámeckého sklepa provedl technolog Jaroslav Matocha, na druhém místě naší akce - ve Vinařské stodole a Křížovém sklepě vedl degustaci náš sklepmistr Miloslav Matocha.

Ve volné degustaci jste si mohli vychutnat 24 vzorků vín, sestavených z naší produkce a od Vinařství Kovacs. Nechyběl také raut, který nabízel dobroty k zakousnutí.

Věříme, že jste si s námi celou akci užili a těšíme se na Vás opět v roce 2020 na dalším RETRO VINOBRANÍ a Zámeckém koštu!

Pokud byste měli k akcím nějaké připomínky, nápady nebo přání, tak neváhejte a napište nám je na adresu spvv@vsvaltice.cz.

Všem Vám srdečně děkujeme za účast!

Tým vinařství CHÂTEAU VALTICE

Foto: Vašek Vrba

×