2018 – RETRO VINOBRANÍ + Zámecký košt vín a burčáků – reportáž

Povzbuzeni vtipným proslovem pana ředitele - šohaje - Davida Šťastného a posilněni čerstvým burčákem nafasovali nůžky, kýble a hurá do vinohradu sbírat! Traktory s vlečkami postupně dopravily nadšené brigádníky do viniční tratě Pod Reistnou.

Vzhledem k tomu, že půda i vinice byly ještě mokré od deště, tak jsme se rozhodli začít prvně soutěží O největší plíce, tzn. kdo natáhne plný koštýř o objemu 2 litry. Vzhledem k tomu, že se toto povedlo hned několika soutěžícím jak z řad žen, tak i mužů, bylo vyhlášeno i druhé kolo, které se uskuteční hned po mistrovství.

8 týmů se tedy seřadilo na startovní lince před řádky vinice, kde náš pan ředitel výstřelem soutěž odstartoval a okolo 180 účastníků se horlivě rozběhlo do vinohradu. Sbírala se odrůda Rulandské bílé a tempo brigádníků bylo skutečně pekelné, jakožto míra soutěživosti mezi týmy byla nastavena opravdu vysoko.

Vítězný tým růžové barvy s názvem „Muškát“ nasbíral za 20 min. 613,5 kg hroznů. Celkem týmy nasbíraly za 20 min. 4183,5 kg hroznů! (Kompletní výsledky níže ↓)

Po zaslouženém výkonu nastal velitelský čas na moravskou svačinku. Škvarková pomazánka, čerstvý chleba a burčák, na to se někteří brigádníci těšili celý rok! A pak už hurá na druhé kolo soutěže O největší plíce, kdy se již měřilo na čas.(Kompletní výsledky této soutěže níže ↓)

Odpoledne jsme se sešli v hojném počtu v areálu firmy a na uvítanou se rozléval welcome drink v podobě růžového Rendezvous. Poté následovala prohlídka vinařství, během které se chutnalo hned několik meziproduktů výroby – jak mošt, burčák, tak i mladé víno. Miloslav a Jaroslav Matochovi společně s Ing. Františkem Jarcem provedli návštěvníky jak jednotlivými fázemi výroby, tak i ochotně zodpověděli zvídavé dotazy.

Po prohlídce jsme se již přesunuli do Zámeckého sklepa, kde proběhlo vyhlášení vítězů všech dopoledních soutěží. Tři muži a tři ženy si odnesli hodnotné vinné ceny za své úsilí v soutěži O největší plíce a vítězné týmy Mistrovství ve sběru za velké slávy obdržely medaile. Vítězný tým rovněž obdržel lahve Ryzlinku vlašského - pozdního sběru z ročníku 2016 se speciálními etiketami Mistři republiky ve sběru hroznů.

Poté postupně následovala řízená degustace, kterou ve sklepních prostorách Zámeckého sklepa provedli opět naši pánové Matochovi. Vzhledem k tomu, že zájem o Zámecký košt každoročně rapidně stoupá, rozšířili jsme jej i do moravského sklepa Vinařské stodoly, kde řízenou degustaci v prostorách Křížového sklepa zajistil pan David Šťastný. Na obou místech hladové nasytil bohatý raut a žíznivé volná degustace.

SOUTĚŽ O NEJVĚTŠÍ PLÍCE MISTROVSTVÍ VE SBĚRU
Ženy Muži
1. místo - paní Nevolová 12 vteřin 25 setin 1. místo - pan Chládek 9 vteřin 36 setin 1. místo - tým růžových - Muškát 613,5 kg
2. místo - paní Libuna 13 vteřin 43 setin 2. místo - pan Šeranskij 10 vteřin 73 setin 2. místo - tým zelených - Neuburg 592 kg
3. místo - paní Bryxová 15 vteřin 41 setin 3. místo - pan Šaržík 11 vteřin 03 setin 3. místo - tým černých - Müller Thurgau 574,5 kg

Věříme, že jste si s námi celou akci užili a těšíme se na Vás opět v roce 2019 na dalším RETRO VINOBRANÍ a Zámeckém koštu!

×