Lisujeme slámové víno

Slámové víno CHATEAU VALTICE

Letošní vinobraní bylo opět hodně problematické, plné změn a příroda nám připravila spoustu různých překvapení, na které je potřeba hodně zkušenosti.

Každopádně ročník 2023 bude patřit mezi ty nejlepší.

Vinařský rok většinou končí koncem října nebo v listopadu, výjimečně později.

To neplatí pro vinaře, kteří se věnují i takovým raritám, jako je výroba ledového nebo slámového vína. Mezi takové patří tradiční rodinné vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.

Naše vinařství se již desítky let zabývá i výrobou slámových vín. Tam se vám vinařský rok přehoupne až do dalšího kalendářního roku, protože hrozny musí ležet na slámě nebo rohožích více jak 90 dní.“ říká David Šťastný z Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.

Sběr hroznů odrůdy Pálava proběhl 29. 9. 2023 na naší prémiové vinici Brodské stráně, ze které mimo jiné bylo také víno z odrůdy Sauvignon ročník 1997, které bylo absolutním šampionem na mezinárodní výstavě ve slovinské Ptuji.

Posbírali jsme necelé 1,9tis.kg a do lisování hroznů jsme se pustili ve čtvrtek 11. 1. 2024. Hrozny tedy ležely více jak 100 dní na slámě z naší vlastní BIO farmy. Odrůda Pálava se díky své vyšší přírodní cukernatosti a nádherné vůni, připomínající květ růže a lipového medu, pro výrobu slámového vína výborně hodí. Předpokládáme, že budeme lisovat kolem 1.400kg hroznů a očekávaná výlisnost bude až 450-500 l. Lisovat hrozny budeme min. tři dny. I tím se výroba slámového vína liší.

Základem je, aby vinař měl zdravé hrozny, dobře větratelné prostory, kde vám leží vybrané hrozny na slámě. A bez pevných nervů to také nejde. Proces výroby slámového vína trvá několikanásobně déle než výroba ostatních vín, a tak si budeme muset na slámové víno z letošního ročníku počkat téměř dva roky.

Pokud ale chcete toto exkluzivní víno ochutnat, aktuálně máme k dispozici slámové víno z ročníku 2021, z odrůdy Děvín. 

Vloženo: 11.01.2024
×