V neděli 18. prosince 2022 jsme kolem páté hodiny ráno posbírali zmrzlé hrozny pro výrobu ledového vína. Sbírali jsme hrozny odrůdy Veltlínské zelené na špičkové viniční trati nad Dolními Dunajovicemi o rozloze 1,5ha.
"Sklidili jsme celkem 7000kg při teplotě -12C°, z kterých vylisujeme přibližně 1500 litrů. Při lisování prvních 500 litrů jsme naměřili cukernatost neuvěřitelných 46° ČNM! To tu skutečně dlouho nebylo.“ říká David Šťastný, ředitel CHÂTEAU VALTICE.
Cesta k výrobě ledového vína je hodně dlouhá, „trnitá“ a s nejistým výsledkem. „I když všechno na vinici „klapne“ jak má a zůstanou vám zdravé hrozny ve vinohradě i koncem listopadu a někdo vám je neukradne, ještě nemá vinař ani zdaleka vyhráno. Protože pokud nepřijde mráz, min. mínus 7C°, má vinař smůlu. Nebo spíš, když přijde požadovaný mráz, je vinař, který zůstal dostatečně trpělivý, šťastný.“ říká David Šťastný.