Kategorie Ryzlink vlašský

Ryzlink vlašský / Welschriesling

Pozdní odrůda
Původ: Není jednoznačný, snad Francie.

Odrůda nemá s ‘Ryzlinkem rýnským’ kromě části názvu nic společného. Pěstuje se v jihovýchodní Evropě, především v Maďarsku, bývalé Jugoslávii, Bulharsku, Rumunsku, Rakousku (8 % plochy vinic), jižních Tyrolích, Lombardii, na Slovensku a na Moravě, před stoletím i ve Švýcarsku. Celkem se ve světě pěstuje asi na 35 tisících hektarů. Pro vinařskou oblast Čechy je příliš pozdní a z toho důvodu se tam nepěstuje. Na Moravě se začal vysazovat kolem roku 1900, nyní jeho podíl na celkové ploše vinohradů tvoří přibližně 7,2 % s tendencí ke snižování (v roce 1997 měl ještě 15 % podíl). Postupně ztrácí na významu, ale zatím je spolu s Frankovkou pátou nejčastěji pěstovanou moštovou odrůdou v České republice. Nadprůměrně se podílí na výsadbách vinohradů ve vinařské podoblasti mikulovské.
Hrozen je středně velký, středně hustý s dlouhou stopkou a často s přívěskem. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je žlutozelená s tečkou na vrcholu. Sklizňová zralost začíná v polovině října. Odrůda s vysokým a pravidelným výnosem.

Víno bývá velmi dobré jakosti, v příznivých letech dává výjimečná vína. Voní nejdříve po jablku, angreštu, po vyzrání jako louka, med. Má vyšší obsah kyselin, používá se do směsí k výrobě šumivých vín. Při regulovaném výnosu poskytuje vhodnou surovinu k získávání ledového a slámového vína, je také nejčastější odrůdou pro tyto lahůdky využívanou.

×