Elektronický obchod je dostupný
pouze pro osoby starší 18 let.

Bylo Vám již 18 let?

Ne Ano

Odrůda Rulandské modré

Rulandské modré

Středně raná až pozdní odrůda
Původ: Francie, pravděpodobný kříženec ‘Mlynářka’ x ‘Tramín’ nebo pupenová mutace v rámci skupiny odrůd Pinot.

Odrůda pochází zřejmě z povodí Nilu, vznikla z Vitis vinifera occidentalis. Patří k nejstarším odrůdám révy na světě. Po Evropě ji opět rozšířili Féničané a pak Řekové s Římany. Pěstuje se především v Burgundsku, ale i v jiných oblastech Francie, například v Alsasku tvoří téměř 8 % veškeré plochy vinic. Záznamy o existenci této odrůdy jsou doloženy již ve 4. století v Burgundsku, v 7. století v Porýní a v 9. století v okolí Bodamského jezera. Na velkých plochách se pěstuje také ve Švýcarsku a zemích bývalého Sovětského svazu. V Německu se podílí na celkové ploše vinohradů 11,6 %, v Rakousku necelým 1 %. Celosvětově je asi  60 tisíci hektary 18. nejrozšířenější odrůdou. Do Čech je dal ve 14. století přivézt Karel IV., tvořilo tam později 90 % plochy vinic. Zopakoval tím počin následovníka Karla Velikého z roku 881, který nechal tuto odrůdu převézt z Burgundska k Bodamskému jezeru. Ohledně názvu platí vše, co bylo napsáno u ‘Rulandského bílého’. Kolem roku 1935 činil podíl ‘Rulandského modrého’ 36 % z celkové plochy českých vinic. Před deseti lety tvořila tato odrůda 0,8 % vinohradů ČR, nyní se pěstuje na 4,2 % vinic. V posledních letech se značně vysazovala. Nadprůměrný podíl této odrůdy je ve vinohradech vinařské oblasti Čechy a ve znojemské vinařské podoblasti.
Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Sklizňová zralost začíná v první polovině října. Výnos je středně vysoký, cukernatost vyšší. Je to jedna z nejlepších moštových modrých odrůd severních oblastí. Víno je plné, jakostní, v mládí ostružinové chuti, v plné zralosti sametové, kořenité s hořkomandlovou příchutí.

Na celém světě je vysoce hodnoceno. Nejvyšší jakosti se dosahuje po delším ležení na láhvi. Barva je světlejší, u starších vín až cihlově červená. Má větší množství kyselin. Při odpovídajícím zatížení poskytuje pravidelně hrozny pro přívlastková vína, v lepších ročnících i pro vína s přívlastkem výběr z hroznů a výběr z bobulí. Mezi modrými odrůdami má u vína s přívlastkem největší zastoupení.

×