Kategorie Muškát moravský

Muškát moravský

Raná odrůda
Původ: Vinařská oblast Morava, kříženec ‘Muškát Ottonel’ x ‘Prachtraube’.

Odrůda byla vyšlechtěna na Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích Ing. Václavem Křivánkem. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána pod názvem MOPR v roce 1987, v roce 1993 přejmenována na Muškát moravský. Alternativně lze používat oba názvy i na etiketách vína. Tato odrůda se velmi rychle rozšířila ve vinohradech České republiky. Její podíl na celkové ploše vinic dosahuje v ČR 2,1 %. Muškát moravský se tak stal v ČR nejrozšířenějším původním tuzemským novošlechtěncem. Rozšíření je největší ve slovácké vinařské podoblasti.
Hrozen je středně velký až velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená. Sklizňová zralost začíná v první polovině září.

Odrůda se středním až vysokým výnosem. Vína dává jemná, muškátová, květinová, s nižším obsahem kyselin. Chuť je ovocitá, svěží, brzy harmonická – proto se z ní připravuje také „Svatomartinské víno“ (od roku 2010). Pro zachování přijatelné kvality suroviny je doporučena regulace úrody do 10 t/ha.

×