Odrůda Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Pozdní odrůda
Původ: Francie, pravděpodobný kříženec ‘Cabernet Franc’ x ‘Sauvignon’. Cabernet Franc je křížencem s révou lesní.

Odrůda Cabernet Sauvignon existovala pravděpodobně již v době římské. V polovině 16. století se o její rozšíření v Bordeaux zasloužil kardinál Richelieu. ‘Cabernet Sauvignon’ spolu s ‘Merlotem’ tvoří světoznámá bordeauxská vína.

Cabernet Sauvignon pěstuje se po celém světě, před koncem 20. století se stal nejmódnější modrou odrůdou. Celkem je na světě asi 220 tisíc hektarů vinic osázených touto odrůdou a je tak šestou nejčastější odrůdou révy. U nás větší rozšíření pro své pozdní zrání Cabernet Sauvignon neměl a ani nemá, podílí se 1,3 % na veškeré ploše vinohradů ČR, ale pěstuje se již více desetiletí. Největší plochy této odrůdy jsou v mikulovské vinařské podoblasti, v Čechách se nepěstuje vůbec.

Hrozen středně velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Chuť dužniny kořenitá. Sklizňová zralost začíná v druhé polovině října. Výnos nižší, cukernatost průměrná. Pro pozdní zrání je odrůda určena do nejteplejších částí vinařské oblasti Morava.

Víno Cabernet Sauvignon obsahuje hodně červeného barviva a má výraznou odrůdovou chuť. Vůni má po černém rybízu, cedrovém dřevu, mátě peprné, ostružinách až marmeládě. Zraje pomalu a stárnutím nabývá na kvalitě. Ve francouzské oblasti Médoc vína zrají až tři roky v dubových sudech (“barrique”).

Cabernet Sauvignon

×