Odrůda Sauvignon

Sauvignon / Sauvignon blanc

Pozdní odrůda
Původ: Francie, pravděpodobně kříženec ‘Chenin blanc’ x ‘Tramín’.

Odrůda se pěstuje ve většině vinařských zemí světa. V Evropě ve Francii, Itálii, Rakousku (0,9 %), bývalé Jugoslávii, zemích bývalého Sovětského svazu, Slovensku a u nás. Jak je uvedeno ve sto let staré rakouské učebnici vinařství, byla tato odrůda ve Francii nazývána „králem vín a vínem králů“. Její plochy poslední dobou ve světě narůstají, začíná se pěstovat i v zemích kde dosud ve větším rozsahu nebyla – např. v Německu (nyní 500 ha). Celková plocha ve světě se pohybuje kolem 45 tisíc hektarů. V ČR se vysazuje od počátku padesátých let minulého století. V první polovině devadesátých let tvořila necelé 2 % plochy, v současné době se podílí na celkové ploše vinic ČR 5,0 %. To svědčí o 2,5x zvýšení plochy během posledních patnácti let. Nejvíce je ‘Sauvignon’ rozšířen v mikulovské a znojemské vinařské podoblasti, v Čechách se prakticky nepěstuje.
Hrozen je malý, hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je žlutozelená, chuť dužniny výrazně aromatická. Sklizňová zralost začíná v první polovině října. Plodnost je střední a méně pravidelná.

Odrůda je vhodná pro nejkvalitnější polohy za účelem produkce hroznů k získávání velmi oblíbeného vína, které patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech. Téměř každoročně poskytuje vína s přívlastkem. V dobrých ročnících je plné s typickými broskvově muškátovými aromatickými látkami, až do černého rybízu či angreštu. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aróma je trávově-kopřivové.

×