2017 – Sommelier z lidu na listopad

Do degustovaní 6 vín CHÂTEAU VALTICE se společně s přáteli pustil tentokrát pan Karel Gorný, aby z nich vybrali tři nejlepší, které doprovodí Svatomartinská vína v listopadové akční nabídce pro členy Spolku přátel Valtických vín. Neváhejte a dejte na skvělé tipy našeho aktuálního Sommeliera z lidu.

“S potěšením jsem přijal zprávu, že jsem Sommelier z lidu. Se zvědavostí jsem očekával obsah kartonu vína. K mé radosti to byla vína mnou upřednostňována, suchá a jedno polosuché. Tím nechci říct, že bych zatracoval vína polosuché, polosladké a sladké. Každé je vhodné pro jinou příležitost a já si je taky vychutnávám. Zaslaná vína jsem si seřadil k ochutnávce v tomto pořadí: Veltlínské zelené, Bouvierův hrozen, Rulandské bílé, Cabernet Blanc, Rulandské modré a Frankovku. Ke každé lahvi vína jsem si připravil skleničku, abych nepřenášel vůně a chutě z předchozího vína. Pak začala degustace a hodnocení jednotlivých vín s následujícím výsledkem:”

1. Veltlínské zelené – pozdní sběr 2015 – po přivonění atraktivní a svěží vůně po tropickém ovoci, kořenité s mírně pikantní pepřnatostí. Je to příjemné pití na celý večer, a kdyby na stole byl smažený pstruh, bylo by to vynikající.

2. Frankovka – pozdní sběr 2015 – tato tradiční odrůda zaujme příjemnou pikantní chuti a atraktivní vůni po čokoládě a pražených kávových zrnech. K tomuto vínu by stačil gulášek nebo i steak.

3. Rulandské bílé – výběr z hroznů 2015 Premium Collection – ušlechtilá vůně po vypečené kůrce chleba, v chuti je cítit příjemnou příchuť po rynglích. Pro doplnění by stačilo kuřátko.

4. Cabernet Blanc – výběr z hroznů 2015 – víno s kořenitostí a ovocné vůni meruněk, grepu nebo jablka. Chuť je plnější, tělnatá s velmi dobrým poměrem cukrů a kyselin.

5. Bouvierův hrozen – pozdní sběr 2016 Premium Collection – je to víno se kterým se zřídka setkáváme a proto jej bylo složitější hodnotit. Překvapila mě velmi jemná perlinka, která sice nerušila, ale neumím posoudit, zda tam patří nebo je to vada. Vůně byla atraktivní s projevy po kompotovém ovoci.

6. Rulandské modré – kabinetní víno 2013 – voní po sušených švestkách a tabáku, na jazyku hladké s mladě působící kyselinkou a jemnou nasládlostí.

“Všechna vína byla vynikající, žádné nemělo zjevnou vadu, co do barvy nebo korku a bylo velmi těžko určit pořadí. Děkuji CHĀTEAU VALTICE za možnost ochutnat skvělá vína a přeji celému kolektivu hodně dalších úspěchů.”

Děkujeme panu Gornému za skvělé zhodnocení i za krásné fotky z degustace v jeho senzačním vinném sklípku! 🙂

×