2016 – Sommelier z lidu na duben

Pan Martin Grepl – náš dubnový Sommelier z lidu – se svého úkolu zhostil naprosto bravurně a s plným nasazením. Přečtěte si jeho krásně vybroušená slova na naše vína.

Důvěra svazuje. Za toto svázání ale velice rád děkuji Vinným sklepům Valtice a především jejich výborným vínům.

Přestože finální rozhodnutí bylo pouze na mně, přizval jsem si na košt kamarády, se kterými víno pravidelně popíjíme a zároveň i navštěvujeme různé vinařské akce (např. Otevřené sklepy, Tour na kolech apod.). Přátele jsem požádal, aby mi dopředu poslali seznam s očekávaným umístěním jednotlivých vín a to dopadlo následovně:

Na první příčce se shodně umístil Cabernet Sauvignon PS 2009 barrique se suchým Chardonnay PS 2013. Další medailový stupínek obsadilo ledové víno Rulandské bílé 2012. Mimo očekávaná medailová umístění se dostal Ryzlink vlašský PS 2013, Dornfelder PS 2015 a pořadí zakončil Aurelius PS 2015.

Košt však určil pořadí jiné a nakonec bylo překvapivé pouze částečně.

  • Cabernet Sauvignon – pozdní sběr 2009 barrique Club Collection – toto červené suché víno má krásnou temnou barvu, lehkou dýmovou vůni a v chuti je plné. Není tak těžké, jak mnozí milovníci těchto typů vín budou očekávat a tak si příznivce najde i mezi těmi, kteří doposud „bariky“ považovali za nepitelná vína. Můj osobní favorit nezklamal.
  • Aurelius – pozdní sběr 2015 – v hudební oblasti by toto skvělé víno bylo vyhodnoceno jako skokan roku. Původní očekávané poslední místo bylo dáno pravděpodobně tím, že nikdo z nás se s odrůdou Aurelius pravidelně nesetkává a tudíž nevíme, co od něj očekávat. Nyní je však rozhodnuto a vím, že z CHÂTEAU VALTICE jen to nejlepší. Velice pitelné lehké víno, čerstvé, s příjemným buketem.
  • Rulandské bílé – ledové víno 2012 – koncentrovaná chuť Slunce, přetavená do krásné lahve, mě naprosto dostala. Toto není víno na pití, ale na polaskání. Jedná se o třešničku na dortu, kterou si každý určitě zamiluje. Asi jako naprostá většina milovníků vína se s ledovým vínem nesetkávám pravidelně. Na tento kousek jsem se velice těšil a naprosto oprávněně. Doporučuji!
  • Dornfelder – pozdní sběr 2015 – krásná barva s již ne tak intenzivní vůní (což ale u červeného předpokládáme), ale příjemnou, plnou chutí. Pro mě, ctitele těžších červených suchých vín, by toto víno, pokud by bylo sušší, bylo adeptem na medaili a asi bych ho posadil na třetí místo místo ledového vína. Ti, kdo úplně suchá vína nepreferují, v něm jistě najdou příjemného společníka pro nejeden večer.
  • Ryzlink vlašský – pozdní sběr 2013 – v bílých vínech by toto víno s příjemným aroma stále stálo na stupních vítězů. Tvrdá konkurence ho, přes mnoho vnad, srazila až na předposlední příčku.
  • Chardonnay – pozdní sběr 2013 – „Někdo být poslední musí, ale proč zrovna já“, ptalo se Chardonnay. Ve srovnání s ostatními víny pokulhával mírně buket a i chuť nebyla tak rozvinuta jako např. u Aurelia. Zcela jistě vhodné i k delšímu pití a dle mého názoru by chtělo, pro zvýšení požitků, servírovat při teplotě mírně vyšší než doporučených 8-12°C. Pokud si ho otevřete jako první a jediné, strávíte s ním mnoho příjemných chvil. Neporovnávejte ho, ale rovnou pijte a jistě nebudete zklamaní.

Vinnetou by řekl: „Howgh“, což se k vínu moc nehodí, tož „Na zdraví“ a na další příjemná setkání s víny CHÂTEAU VALTICE.
Děkujeme panu Greplovi za skvělé zhodnocení a bohatou várku krásných fotek z degustace 🙂

×