Historie vinařství

Kořeny vinařství CHÂTEAU VALTICE sahají až do 12. století do míst původního valtického hradu. K velkému rozvoji vinařství došlo pak v 15. století, když členové vládnoucího rodu Lichtensteinů poznali, že na jižní Moravě a v okolí Valtic a Mikulova jsou vynikající podmínky pro pěstování révy vinné a výrobu vína. Po vzoru francouzského vinařského dominia typu „Château“ tak vybudoval jeden z nejvýznamnějších světových šlechtických rodů unikátní vinařský celek evropského formátu.

Rozvoj tohoto Vinařského Dominia si vyžádal výstavbu dvou unikátních sklepů. Prvním z nich byl Zámecký sklep A.D. 1430, který se nachází v levém křídle Zámku Valtice a patří mezi nejstarší vinné sklepy u nás.

V jeho ideálních podmínkách dodnes zrají ta nejlepší červená vína jako Merlot, Frankovka či Cabernet Sauvignon ve více než stovce barikových sudů.

V roce 1640 byl pak v centru valtických vinných hor vystavěn Křížový sklep A.D. 1640 , který byl vybudován jako průjezdný, aby umožňoval dobrou manipulaci s vínem. Postupem doby obchod s vínem přestal být pro Liechtensteiny zajímavým, a tak bylo za první republiky valtické vinařství soustředěno do Zámeckého sklepu, zatímco Křížový sklep byl v roce 1920 pronajat francouzské vinařské společnosti „Societé vinicole“, která zde vyráběla šumivá vína tradiční metodou kvašením v lahvi jako například VINICOLE SECT, OLD ENGLAND, AMERICAN STAR či CARTE BLANCHE. Monumentální hlavní šíji Křížového sklepa dlouhou 136 metrů křižuje 90 metrů dlouhé rameno a sklep se nachází 22 metrů pod zemí. Dodnes je v samotném středu vinařství CHÂTEAU VALTICE a tvoří tak jeho srdce.

Rozvoj vinařství a vinohradnictví pak ve Valticích úspěšně pokračoval až do počátku 20. století, kdy v důsledku světových válek a následné společenské a hospodářské krize nastala určitá stagnace této náročné a namáhavé činnosti. Opravdové znovuvzkříšení a sjednocení Vinařského Dominia a jeho převedení na prosperující a vlastně světově významný vinařský celek se podařilo až společnosti Vinné sklepy Valtice, a. s.

×