Odrůda Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Pozdní odrůda
Původ: Francie, pravděpodobný kříženec ‘Cabernet Franc’ x ‘Sauvignon’. Cabernet Franc je křížencem s révou lesní.

Odrůda Cabernet Sauvignon existovala pravděpodobně již v době římské. V polovině 16. století se o její rozšíření v Bordeaux zasloužil kardinál Richelieu. ‘Cabernet Sauvignon’ spolu s ‘Merlotem’ tvoří světoznámá bordeauxská vína.

Pěstuje se po celém světě, před koncem 20. století se stal nejmódnější modrou odrůdou. Celkem je na světě asi 220 tisíc hektarů vinic osázených touto odrůdou a je tak šestou nejčastější odrůdou révy. U nás větší rozšíření pro své pozdní zrání Cabernet Sauvignon neměl a ani nemá, podílí se 1,3 % na veškeré ploše vinohradů ČR, ale pěstuje se již více desetiletí. Největší plochy této odrůdy jsou v mikulovské vinařské podoblasti, v Čechách se nepěstuje vůbec.

Hrozen středně velký, středně hustý s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Chuť dužniny kořenitá. Sklizňová zralost začíná v druhé polovině října. Výnos nižší, cukernatost průměrná. Pro pozdní zrání je odrůda určena do nejteplejších částí vinařské oblasti Morava.

Víno Cabernet Sauvignon obsahuje hodně červeného barviva a má výraznou odrůdovou chuť. Vůni má po černém rybízu, cedrovém dřevu, mátě peprné, ostružinách až marmeládě. Zraje pomalu a stárnutím nabývá na kvalitě. Ve francouzské oblasti Médoc vína zrají až tři roky v dubových sudech (“barrique”).

×