Sledujte nás na Facebooku

Sledujte nás na Google+

Jsme také na Instagramu

Videa máme i na YouTube

Burčák 2014

Burčák 2014    Poslední prázdninový víkend patří burčákům - ve Valticích, ale i u Máchova jezera!

Jak se z hroznů stane burčák

Se závěrem prázdnin se nám vinařům rozbíhá vinobraní a s ním i doba oblíbených burčáků. Poslední prázdninový víkend můžete náš pravý moravský burčák ochutnat ve Valticích, ale i u Máchova jezera.

Ve Valticích na Vinařské pohotovosti, můžete pod pergolou posedět u pohárku burčáku a pochutnat si přitom na grilovaných dobrotách. A v Doksech proběhne 30. 8. 2014 Vinobraní u Máchova jezera a zábavné odpoledne pro děti. Ať jste z Moravy nebo z Čech, k našemu burčáku máte blízko.

A ještě si ve zkratce připomeňme, co vlastně burčák je a jak vzniká.

Hrozny, které přivezeme do vinařství, musíme okamžitě zpracovat. Nejdříve je nutné oddělit bobule od třapin. Odzrňování vinných hroznů (odstopkování bobulí) a následné drcení, probíhá mechanicky. U nás ve vinařství používáme moderní mlýnkoodzrňovače. Vzniklá hroznová drť, zbavená třapin, se nazývá rmut.

Třapiny a pecičky hroznů jsou zdrojem hořkých a svíravých látek, proto je nutné oddělit bobule od třapin co nejšetrněji a stejně tak šetrně provádět další zpracování. Vzniklý rmut z bílých hroznů se ihned lisuje. Na začátku lisování odtéká z rmutu mošt samovolně, jedná se o první část, tzv. samotok. Poté dochází ke stlačení rmutu a dolisování zbylého moštu. Pro lisování používáme moderní pneumatické lisy.

Vzniklá čerstvá hroznová šťáva - mošt je velmi lahodný nealkoholický nápoj. Tato fáze netrvá dlouho, takže pokud chcete ochutnat čerstvý mošt bez přídavku jakékoliv stabilizační látky, musíte přímo do provozu vinařství. Po vylisování rmutu a odkalení moštu dochází k alkoholovému kvašení, během kterého ušlechtilé vinné kvasinky přeměňují cukry (glukózu a fruktózu) na alkohol (etanol) a oxid uhličitý, který uniká do okolního prostředí.

Během alkoholového kvašení se postupně mošt mění v mladé víno. A právě v této chvíli je možné vychutnat si Váš oblíbený burčák.