Archivní vína

Proč archivovat víno?

  1. Máte zásobu různých vín pro různé příležitosti a použití
  2. Každé víno má svůj charakter a pokud objevíte víno, které Vám chutná a je podle Vás  výjimečné, je velkou radostí mít tohoto vína více lahví a těšit se z něho delší dobu

K archivaci se hodí především vína s vyšším obsahem extraktu, vyšší kyselinou, minimálním obsahem alkoholu 12% obj. Obecně se dá říci, že k archivaci jsou nejlepší odrůdy jako Rulandské bílé a Rulandské šedéRyzlink rýnský a vlašskýSauvignonChardonnay a další, u červených vín např. Rulandské modréCabernet SauvignonSvatovavřinecké.

Jak nakupovat víno k archivaci?

Při nákupu vína k archivaci je ideální nejdříve koupit 1 až 2 láhve od vybraného druhu a po důkladném ochutnání a posouzení nakoupit větší množství vybraných vín. Předpokladem úspěšné archivace je, že nakupujete víno buď přímo u vinaře nebo v dobré vinotéce, kde jsou Vám schopni garantovat, že při opakovaném nákupu dostanete víno ze stejné výrobní šarže, jakou jste kupovali dříve. Základním předpokladem pro uchování vína v archivu je kvalitní zátka.

 

Jak víno zraje?

Fáze ideální zralosti nezávisí jen na samotném vínu, ale i na chuťových preferencích majitele archivních vín. Někdo má raději svěží, ovocný charakter vína, jiný má radši vyzrálé, archivní tóny. Obecně lze říci, že víno může ležet 3-4 roky, potom je doporučeno po jedné lahvi od druhu ochutnat a posoudit, jak se víno vyvíjí a zraje. Obecně bílé víno zraje v láhvi rychleji, než červené.

Zrání vína s různou intenzitou pokračuje i v lahvi a každé víno dosahuje své optimální zralosti po jinou dobu ležení na lahvi. Například u nás označení archivní víno může být použito nejdříve 3 roky po roku sklizně hroznů, ze kterých bylo vyrobeno.

Co je dobré pro archiv?

Pro archivování vína je ideální vinný sklep s konstantní teplotou 10 až 12 °C. Při archivaci při vyšší teplotě je nutno počítat s tím, že víno bude zrát, resp. stárnout rychleji. Větším zlem, než mírně vyšší teplota při skladování, je časté kolísání teploty. Je třeba si dát pozor na to, aby v prostoru pro uchování vína nebyly žádné cizí pachy, které by se přes korek mohly dostávat do vína. Při skladování vína je třeba zabránit přístupu světla. Láhve s korkovým uzávěrem musí být při skladování položeny tak, aby byl korek smáčen vínem a nevysychal.

×